Mental Health First Aid

 

Afgelopen mei volgde Suzan Oudejans de cursus Mental Health First Aid (MHFA) bij de gemeente Amstelveen. Hieronder kunt u lezen over haar ervaringen.

“Afgelopen mei volgde ik deze cursus, wat een lang gekoesterde wens was. Het idee om eerste hulp bij psychische problemen te geven klinkt zo logisch, en tegelijkertijd is het speciaal omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat mensen kennis hebben over psychische problemen. Omdat ik nu bij kenniscentrum Phrenos een project uitvoer (Destigmatisering in de wijk Gestel) rondom MHFA wilde ik er nu echt meer over weten en het ook zelf ervaren. Ik was dan ook heel blij met de uitnodiging van MHFA Nederland om deel te nemen aan de cursus.

 

De deelnemersgroep was heel divers: politieagenten, vrijwilligers en mantelzorgers. Iedereen kende wel mensen met psychische aandoeningen in de eigen omgeving. Ik vond het opvallend dat ik nog best veel opstak van de cursus: ik denk wel alles te weten, maar dat is toch gefragmenteerd en zeker niet gericht op wat je concreet wel en niet kunt doen als je iemand in je eigen omgeving wilt of moet helpen. Dus daar heb ik veel aan gehad: veel concrete tips, materiaal (over 113 zelfmoordpreventie bijvoorbeeld) en uitwisseling met mede-cursisten. De cursus is beperkt in omvang (vier bijeenkomsten van 3 uur) en daarom komt ook een beperkt aantal aandoeningen (angst, depressie, psychose en problemen met middelen) aan bod. Dat is jammer, omdat je zo het beeld kunt krijgen dat alleen die aandoeningen belangrijk zijn of bestaan. Informatie over persoonlijkheidsstoornissen of autisme is er niet in opgenomen. Ook is het erg gericht op stoornissen, en minder de nadruk op psychische (on)gezondheid wat mensen in meer of mindere mate kunnen zijn. Het kan tot gevolg hebben dat je wat makkelijker gaat labelen: voornamelijk denken in termen van stoornissen en niet over gedrag of eigenschappen. Tegelijkertijd was er wel echt aandacht voor vooroordelen, stereotypering en het vraagstuk wat (en wie) nu eigenlijk normaal is. En: ik heb nog wat tegoed: de vierde bijeenkomst heb ik helaas gemist, dus ik hoop deze snel in te kunnen halen!

 

Ik ben heel enthousiast over het idee om mensen te scholen in kennis over psychische gezondheid. MHFA is daar een heel mooi voorbeeld van en mijn hoop is dat de cursus zich verder ontwikkelt richting en kan bijdragen aan meer normalisering van psychische aandoeningen”.

Scroll naar boven