Stigma op psychische aandoeningen

 

In onze studie naar stigma van mensen met een psychische aandoening legden we ruim 2000 Nederlanders verschillende beschrijvingen van Jeroen met een psychische aandoening voor.

 

Jeroen die werkte riep een minder sociale afstand op dan een werkeloze Jeroen. Dat was onafhankelijk van de aandoening die Jeroen had (een depressie of een psychotische stoornis), hoeveel kennis respondenten hadden over psychische aandoeningen en hoe nauw het contact van respondenten was met mensen met een psychische aandoening. Welke conclusies kunnen we daar uit trekken?

 

– één enkel kenmerk kan het stereotype dat mensen hebben van een psychische aandoening verminderen;
– dit is even sterk voor mensen met verschillende aandoeningen (een psychotische stoornis wordt over het algemeen sterker gestigmatiseerd dan ene depressie, en dat gold ook in deze studie);
– last but least: werken draagt sowieso bij aan herstel en inclusie, maar het mes snijdt aan twee kanten: het draagt ook bij aan de vermindering van negatieve perceptie van het algemene publiek over psychische aandoeningen.

 

Lees hier het hele artikel: A cross-sectional survey of stigma towards people with a mental illness in the general public. The role of employment, domestic noise disturbance and age (springer.com)

Scroll naar boven