Heel veel data in ons onderzoeksveld zijn geclusterd, zoals data van cliënten die een groepsbehandeling volgen of respondenten die bij elkaar in buurten wonen. Om bijvoorbeeld te meten of een interventie doeltreffend is, moet er rekening mee gehouden worden dat cliënten die bij elkaar in de groep zitten, een grotere mate van overeenkomstige antwoorden geven dan cliënten die dezelfde interventie hebben gehad in een andere groep. In de oudere, maar nog steeds gangbare statistische technieken wordt daar niet altijd rekening mee gehouden. Multi-levelanalyse doet dat wel en dat was voor Suzan Oudejans aanleiding om er meer over te leren.
Daarom schoof zij afgelopen februari voor het eerst in tijden weer eens in de collegebanken; voor de 3-daagse cursus Multi-levelanalyse bij EpidM, de afdeling die bij de Vrije Universiteit het epidemiologische onderwijs verzorgt. Professor Jos Twisk nam de cursisten mee om zich te bekwamen in statistische technieken waarbij rekening gehouden wordt met geclusterde data.
Suzan Oudejans: “Ik heb geleerd hoe je met multi-levelanalyse betere schattingen krijgt en de werkelijkheid die je wilt onderzoeken meer recht doet.”
In het onderwijs komt niet alleen de theorie en de uitleg aan de orde, maar ook wordt er flink geoefend met bestaande data en met verschillende softwarepakketten. Suzan: “Hierdoor heb ik ook kennis gemaakt met STATA, een alternatief voor SPSS. Ik heb dus in korte tijd veel geleerd en zie voor onze onderzoeken en ons onderwijs meteen heel veel toepassingen. De komende tijd ga ik deze ideeën verder uitwerken.”