Goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de behandelaren binnen de GGZ onderschrijft dat je met meetinstrumenten de impact van behandelingen kunt vaststellen.
Toch zet lang niet iedere behandelaar of organisatie voldoende in op Routine Outcome Monitoring (ROM), waarmee de impact van behandelingen betrouwbaar en gestructureerd wordt vastgesteld. Veelal wordt er wel gemeten, maar van regelmatig terugkoppelen, direct bijsturen of het inzetten van de geaggregeerde resultaten voor het verbeteren van een behandeling komt het lang niet altijd. We doen het in Nederland eigenlijk maar half, en dat is zonde.
Wat houdt die welwillende zorgprofessionals tegen? Gebrek aan ervaring en kennis van het interpreteren, terugkoppelen en aanpassen van de behandeling, data die op de plank liggen te verstoffen en niet weten welk instrument wanneer in te zetten, blijken belangrijke belemmerende factoren.
Een onlangs verschenen Amerikaans onderzoek zette alle belemmerende en bevorderende factoren op een rij, aangevuld met oplossingen. Mark Bench werkt samen met InfinitCare, en kan daarmee uw organisatie ondersteunen met veel van de oplossingen die in dit onderzoek worden genoemd. In de figuur hieronder ziet u hoe.
Meer weten?
- Neem contact met ons op via 06-41266952 (Suzan)
- Lees over ‘Vijf goede ROM lessen’
- Wilt u weten in hoeverre uw organisatie in staat is om op uitkomsten te sturen? Scan dan uw eigen organisatie!
- Lees hier over vijf stappen naar structurele verbetering
Bronnen:
Van Wert, M. J., Malik, M., Memel, B., Moore, R., Buccino, D., Hackerman, F., Kumari, S., Everett, A., & Narrow, W. (2020). Provider perceived barriers and facilitators to integrating routine outcome monitoring into practice in an urban community psychiatry clinic: A mixed-methods quality improvement project. Journal of Evaluation in Clinical Practice, 9(1). PubMed
Tiemens, B., Peperkamp-Meuleman, I., & Witteman, C. (2020). Geen maatwerk zonder meetwerk: ROM als correctie-mechanisme voor klinische beoordelingsfouten. Tijdschrift voor Psychotherapie, 2020(5).
Nuijen, J., van Wijngaarden, B., Franx, G., Meeuwissen, J., & van Bon-Martens, M. (2015). Implementatie van ROM ter ondersteuning van de dagelijkse zorgpraktijk in de GGZ – Kernrapport. Rapport